Gragger Róbert-díj

A Gragger Róbert-díjat Vizkelety András akadémikus, a Magyar Germanisták Társaságának tiszteletbeli elnöke alapította. Átadására minden páros évben kerül sor. A díj alapítása a következő célkitűzéseket követi:
(a) A germanisztikai kutatások jelentőségére kívánja felhívni a tudományos közvélemény figyelmét.
(b) El kívánja ismerni a germanisztikai kutatásokban elért kiemelkedő teljesítményt.
(c) Jelentős pénzösszeggel kívánja támogatni a díjazott germanisták további kutatómunkáját.


A Gragger Róbert-díj pályázati kiírása 2020-ra

Pályázati határidő: 2020. január 20.

A Gragger Róbert-díjat 2016-ban a Kuratórium döntése értelmében Dr. Pabis Eszter, a DE oktatója vehette át Svájc mint elbeszélés. A nemzeti és a narratív identitás kérdései Max Frisch műveiben című könyvéért és tudományos tevékenységéért.

A Gragger Róbert-díjat 2014-ben a Kuratórium döntése értelmében Dr. Horváth Katalin, az ELTE oktatója vehette át tudományos tevékenységéért.

A Gragger Róbert-díjat 2012-ben a Kuratórium döntése értelmében Dr. Berzeviczy Klára, a PPKE oktatója vehette át tudományos tevékenységéért és Michael Baumanns Naturbuch: Abdruck der Unikathandschrift und Begleitstudie c. kötetéért. 

A Gragger Róbert-díjat 2010-ben a Kuratórium döntése értelmében Dr. Propszt Eszter, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar  Nemzetiségi Intézetének oktatója vehette át oktatási és tudományos tevékenységéért. 

A Gragger Róbert-díjat 2008-ban a Kuratórium döntése értelmében Dr. Bombitz Attila, az SZTE oktatója vehette át irodalomtudományi, kritikusi munkájáért és kultúraközvetítő tevékenységéért. 

A díjat a Gagger Róbert-díj Kuratóriumának döntése értelmében első ízben, 2006-ban, Dr. Rada Roberta, az ELTE oktatója vehette át Tabus und Euphemismen in der deutschen Gegenwartssprache c. könyvéért.

Rada Roberta átveszi a Gragger Róbert-díjat Vizkelety András akadémikustól